De daling van de werkloosheid in Spanje is ronduit spectaculair te noemen, al blijft de werkloosheid erg hoog. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.De Spaanse arbeidsmarkt doet het heel erg goed dit jaar. Sterker nog, 2014 zal waarschijnlijk het beste jaar ooit zijn als gekeken wordt naar de absolute daling van het aantal werklozen.
Het Spaanse ministerie van Arbeid meldde vanochtend dat het aantal geregistreerde werklozen in november met krap 15.000 daalde ten opzichte van oktober. En dat is opvallend, want de werkloosheid stijgt normaal gesproken in november vanwege het sterk seizoensgebonden karakter van de Spaanse arbeidsmarkt.
Over de eerste 11 maanden van 2014 is het aantal werklozen met 189.000 gedaald. Zelfs tijdens de zeepbeljaren daalde de werkloosheid niet zo sterk. Dat neemt echter niet weg dat nog steeds bijna een kwart van de beroepsbevolking geen baan heeft.
2.Japanse looncijfers voor oktober zijn een flinke tegenvaller voor Premier Shinzo Abe, die probeert een opwaartse loon-prijsspriaal tot stand te brengen om de economie uit het slop te krijgen en een terugkeer van deflatie te voorkomen. Lonen stegen in oktober met 0,5 procent vergeleken met dezelfde maand in 2013. En dat is minder dan de 0,8 procent groei waar de markt op had gerekend en lager dan de loonstijging van 0,7 procent in september.
Vanwege de BTW-verhoging blijven lonen ver achter ten opzichte van de inflatie. Reële lonen daalden in oktober met 2,8 procent, de zestiende maand op rij dat de koopkracht daalde.
3.Schaliegaskoning Harold Hamm, de man achter het reusachtige 'Bakken-veld' in de deelstaat North Dakota, verwacht dat Amerikaanse schaliegas- en olieproducenten de investeringen gaan terugschroeven nu de olieprijs sinds juni met meer dan een derde is gekelderd.
“Zal de sector verzwakken? Zeker”, zei Hamm in een gesprek met persbureau Bloomberg News. “Niemand gaat erop uit trekken en boren in velden, exploratie doen in velden tegen een verlies. Ze zullen een stap terug nemen en niet boren totdat de prijs herstelt”, aldus Hamm. Vorige week slaagde olielandenclub Opec, goed voor 40 procent van de mondiale olieproductie, er niet om tot een productieverlaging te komen. De vraag is er misschien Amerikaanse schaliegas- en olieproducenten zijn die het wel welletjes vinden en de kraan een stukje dicht draaien.
4.Kent u die mop van de South Stream-pijplijn die Russische aardgasvelden via de Zwarte Zee en Bulgarije moet verbinden met Zuid-Europa? Die komt er niet.
President Vladimir Poetin zei gisteren in Ankara gedwongen te zijn de bouw van de pijplijn te moeten opgeven. Poetin liet er geen twijfel over bestaan wiens schuld het was dat het project niet doorgaat. “Als Europa niet wil dat dit project wordt uitgevoerd, dan voeren we het niet uit,” aldus Poetin.
Vanwege de Oekraïense crisis was het al duidelijk geworden, dat het doek zou kunnen vallen voor South Stream. De Europese Commissie had Bulgarije opgedragen de werkzaamheden aan de pijplijn op te schorten. President Poetin heeft gisteren voorgesteld dan maar de pijplijn naar Turkije te bouwen, maar ook dat lijkt twijfelachtig, omdat Turkije een te kleine afzetmarkt voor Russisch gas is om het project rendabel te maken.
5.Het Russische ministerie van Economische Zaken is opvallend somber over de Russische economie, die geteisterd wordt door de lage olieprijs, sancties en kapitaalvlucht. Vanochtend kondigde het ministerie aan dat het krimp van 0,8 procent verwacht in 2015.
Private economen, geraadpleegd door persbureau Bloomberg, rekenen op stagnatie met een minieme groei van 0,05 procent. De voorspellingen van het ministerie zijn opvallend, want dikwijls zijn officiële voorspellingen positiever dan die van de private sector. Andere wetenswaardigheden in de ramingen van het ministerie zijn: de kapitaaluitstroom daalt volgend jaar naar 90 miljard dollar van 120 miljard dollar en een vat Brent olie zal 80 dollar kosten.
6.De lage olieprijs is slecht voor president Poetin, maar goed voor u. IMF-baas Christine Lagarde zei gisteren tijdens een congres dat netto de mondiale vraag zal toenemen door de olieprijsschok. Met andere woorden, de toename van de vraag in olie-consumerende landen zal de terugval in de olieproducerende landen overtreffen. In de ontwikkelde landen zal de crash zich vertalen in een additionele groei van 0,8 procentpunt.
7.Een nieuwe stresstest pakt niet al te best uit voor Europese banken. Analisten van zakenbank Keefe, Bruyette & Woods en het Danish Institute for International Studies hebben de stresstest van de ECB en bankenwaakhond EBA over gedaan, maar hebben daarbij een strengere definitie van eigen vermogen gehanteerd.
In plaats van te kijken naar de verhouding tussen het eigen vermogen en de naar risico gewogen activa, keken de analisten naar de verhouding tussen de totale, ongewogen bezittingen en het eigen vermogen: de zogenoemde leverage ratio. Volgend jaar moeten Europese banken namelijk volgens deze maatstaf een eigen vermogen hebben van het tenminste 3 procent van het balanstotaal. En als banken getest werden op een solvabiliteit van 3 procent in het zwaar weer scenario, blijkt dat nog eens 12 banken zouden zakken en 66 miljard euro aan kapitaal moeten ophalen, meldt persbureau Bloomberg News. Ter vergelijking: de ECB en de Europese toezichthouder EBA legden een kapitaaltekort van in totaal 9,5 miljard bij 13 banken bloot
8.De Federal Reserve maakt zich weinig zorgen over de lage olieprijs, waarmee de Amerikaanse centrale bank beleggers duidelijk maakt dat de centrale bank nog steeds van plan is om de rente medio volgend jaar te verhogen.
Fed vice-voorzitter Stanley Fischer zei gisteren dat de daling een tijdelijk neerwaarts effect op de inflatie zal hebben. Zijn collega Bill Dudley voegde daaraan toe dat de beschikbare inkomens van Amerikaanse huishoudens zullen toenemen. De obligatiemarkt nam de uitspraken van de Fed-bazen niet in dank af, en de rente liep fors op. Er was hoop dat de Fed toch een beetje bezorgd zou zijn vanwege de gedaalde olieprijs, omdat de inflatie in de VS sinds begin 2012 te laag is en lagere olieprijzen zeker niet gaan helpen om de inflatie weer op peil te krijgen.
9.Hommeles in de hedgefondswereld, waar beleggers zitten die op zowel via stijgende als dalende beurskoersen geld proberen te verdienen. Volgens een artikel van Bloomberg News gooien steeds meer speculatieve hedgefondsen de handdoek in de ring, vanwege tegenvallende beleggingsopbrengsten. In de eerste zes maanden van 2014 zijn er 461 hedgefondsen opgedoekt, de grootste kaalslag sinds 2009.
10.Europese aandelen beurzen kleuren groen, dankzij een herstel van olie en gas aandelen, die op hun beurt profiteren van het herstel van de olieprijs op maandag en het uitblijven van forse dalingen vandaag.
De AEX-Index heeft zelfs een nieuw 6-jaarsrecord gezet op 428,74 punten. De beursagenda is vandaag leeg, en beleggers kijken vanmiddag alleen nog uit naar uitspraken van Bundesbank president Jens Weidmann met het oog op het rentebesluit van de ECB op donderdag. Weidmann en zijn bondgenoten blijven zich uitspreken tegen aankopen van staatsleningen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl